Brug løs af æblerne

Efterår er æbletid. På dage med lystige vinde falder æblerne nærmest taktfast ned fra træerne. Nedfaldsæblerne kan sagtens bruges, hvis man er lidt hurtig. Forleden blev det til en skøn og svampet æblekage.

Tid til æbler

Æblekage, æblemost, æblemos. Æbletiden er over os, og hvis ikke høsten skal gå til spilde, må vi jo finde på noget at bruge de dejlige æbler til.

Æblerne er klar til høst, når de slipper træet ved et let vrid. Opbevaring til senere brug skal ske under kølige forhold med god ventilation. Æblerne skal helst kun lægges i et lag, og man må jævnligt sorterer dårlige æbler fra. Holdbarheden varierer fra sort til sort.

Nedfaldsæbler ser ikke altid appetitlige ud. Mange af dem er dog ganske fine og kan sagtens bruges, blot man skærer de brune pletter væk. Men man skal skynde sig, for de kan ikke holde sig.

Syrlige drops lokker

Æblerne fra min forhave ser vildt lækre ud, når de hænger på træet. Men de er temmelig syrlige i smagen. Jeg har observeret flere fyldige skrog, som fristede forbipasserende har smidt fra sig på fortovet efter blot en enkelt bid.

Sortsnavnet kender jeg ikke, men æblerne er absolut i kategorien madæbler. De er dejligt store og derfor nemme at arbejde med i køkkenet. Og så smager de ganske glimrende i både kager og som mos.

Høsten kan anvendes på alle mulige måder – alt efter smag og behag. I øjeblikket har vi en favoritkage her i huset, som er helt oplagt at bage, når de syrlige madæbler er faldet af træet. Har du lyst, kan du prøve at bage den selv.

Det skal du bruge:

 • 5 – 6 æbler (ca. 400 g når skræl og kernehus er fjernet)
 • 1 spsk kanel
 • 200 g blødt smør
 • 200 g sukker
 • 4 æg
 • 200 g hvedemel
 • 1 spsk bagepulver
 • 1 spsk vanillesukker
 • fedtstof til pensling af springform

Tænd ovnen på 160 grader varmluft – eller 180 grader i almindelig ovn. Skræl æblerne og fjern kernehus. Skær æblerne i tynde både og vend dem i kanel.

Pisk smør og sukker godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen. Rør hvedmel, bagepulver og vanillesukker i. Vend halvdelen af æblerne i dejen. Pensl bageformen med fedstof og drys derefter med lidt mel, så dejen ikke sætter sig fast. Fordel dejen i formen og tryk resten af æblerne let ned i overfladen.

Bag kagen ca. 1 time. Når kagen kommer ud af ovnen breder den dejligste duft sig i hele hytten. Lad den køle lidt af og servér den gerne med lidt cremefraiche eller flødeskum.

Velbekomme!

 

Share

7 thoughts on “Brug løs af æblerne

 1. Fin opskrift. Vil helt sikkert prøve den i løbet af ugen. En rigtig efterårs-eftermiddags-hygge spreder for hele familien.

 2. Her i Frankrig holder æblerne sig meget dårlig i år, fordi det var varmt, da vi plukkede dem. Det har også været varmere end normalt i den garage/arbejdsrum, hvor de plejer at klare den i hvert fald til nytår. Men ikke i år. Så det er bare med at få spist nogen æbler.

  Da vi ikke kan klare at spise det hele i kager, prøver jeg også at få lavet noget æblegrød, og så har man jo her i Frankrig en tradition med Pommes au four, hvor man f.eks. udhuler et æble per person, fylder hullet med marcipan, tørret frugt eller hvad man nu kan finde på og bager æblet. Tarte aux pommes er den store klassiker, som jeg godt nok lader svigermor om: Princippet er mørdej og æble i tynde tynde skiver drysset med en smule sukker de sidste fem minutter, således at krystallerne karamelliserer ganske let.

  Æbler er også gode til grøn salat sammen med valnødder, måske svampe, røget andebryst og hvad der nu ellers får efteråret op i én.

  Nedfaldsæbler kan sagtens bruges, når bare det sker hurtigt.

  God weekend, Solveig

  • Tak for fin inspiration fra Frankrig.
   Det lyder lækkert med Pommes au four. Det må vi da prøve af herhjemme.

   Har du prøvet at presse most ud af dine æbler? Det smager simpelthen så fuglene synger, men det kræver en del æbler selvfølgelig.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>