Sådan høster du tomatfrø

Det er let at høste frø fra dine egne tomater. Frøene bevarer spireevnen i flere år, hvis du tørrer dem godt inden opbevaring. Men ikke alle frø er værd at høste. Her får du en trin for trin vejledning.

Find en god og moden tomat
Frø til næste tomatgeneration skal tages fra en velmodnet tomat i god stand.
Det giver dig de bedste forudsætninger for et godt udbytte på sigt. Der er ingen grund til at avle på sygdomsramte eller umodne eksemplarer.

Tomater er normalt selvbestøvende, men kan også fremmedbestøves. Sker det, vil de høstede frø give anderledes planter og frugter end moderplanten, og smagen kan være en helt anden. Derfor bør du undgå at høste frø fra såkaldte F1-hybrider (Tjek frøposen).

F1-hybrider er sorter, der er dyrket under særligt kontrollerede forhold. Kort fortalt er F1-hybrider førstegangskrydsningen mellem to rene sorter, og de arvelige egenskaber er kendte. Sår du frø fra F1-hybrider, kan du få helt andre planteresultater, end den plante, du tog frøene fra, så det er ikke umagen værd.

Sådan gør du
Tomatfrø er omgivet af en gelekappe. Gelekappen indeholder nogle kemiske stoffer, som forhindrer frøet i at spire før tiden. Gelekappen skal nedbrydes og fjernes, før frøet tørres og gemmes. Det er ganske let:

• Skrab frøene ud af tomaten og put dem i en beholder
• Hæld vand over frøene, så de er dækket
• Lad beholderen stå 3-4 dage (dæk evt. med film)
• Undgå direkte sollys

Gæring og mug sikrer fremtiden
Frø og vand begynder en gæringsproces. På vandoverfladen vil der dannes et lag mug. Det lugter en smule, så du kan evt. dække beholderen med et lag film.

Gæringen nedbryder gelekappen om frøene, mens muggen danner stoffer, som stopper udviklingen af bakterier, svampe eller virussygdomme, som ellers kunne overføres med frøet til næste generation.

Når muggen dækker hele vandoverfladen, er gelekappen opløst. Så fjerner du blot muggen sammen med de frø, som flyder i overfladen. Frøene i bunden er brugbare og spiredygtige. Men først skal de gøres klar til opbevaring:

• Skyl frøene grundigt med vand gennem en si
• Fjern urenheder og knækkede frø
• Læg frøene spredt på et stykke bagepapir/madpapir
• Lad frøene tørre en uges tid ved stuetemperatur
• Opbevar frøene tørt, mørkt og køligt i en papirspose
• Skriv sortsnavn og årstal på posen

Tørring giver holdbarhed
Tørringsprocessen er vigtig for holdbarheden. Brug endelig ikke køkkenrulle som underlag, mens de tørrer, for så klistrer frøene fast. Følger du denne vejledning, kan frøene bevare spiringsevnen i helt op til 10 år, selv om spiringsprocenten aftager med tiden.

Se også denne lille fotomontage af hele processen tilsat musik af Alex:

Share

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>