Dyrk flerårig vild rucola

Vild rucola er skøn i haven og i salatskålen. I modsætning til almindelig rucola blomstrer den sent, sår sig selv og kommer ofte igen året efter. Og så er det let at høste frø fra den. Læs her, hvordan du gør.

Vild med rucola
Vild rucola rykker! Den smager fantastisk, og man kan høste af den hele sæsonen – også selv om den er gået i blomst. Blomstringen begynder først midt på sommeren, og netop her adskiller den vilde rucola sig fra den almindelige.

Forskellen på den almindelige rucola (Eruca sativa Roquette) og den vilde (Diplotaxis tenuifolia) gik først op for mig efter nogle år. Gang på gang såede jeg den almindelige, og jeg nåede aldrig at høste de velsmagende blade, inden de hvide blomster viste sig.

Vild rucola har gule blomster. Den er desuden skarpere i smagen, og så blomstrer den langt senere end den almindelige. Den sår gerne sig selv på voksestedet, og de gamle planter kan desuden overvintre, hvis du er lidt heldig.

Sværere at skaffe frø
Frøene til vild rucola er sværere at få fat i end frø til den almindelige. Almindelig rucola sælges i frøposer i både supermarkeder og byggemarkeder i forårssæsonen, men her har jeg aldrig fundet frø til den vilde sort.

Internettet og gårdbutikker er derimod gode bud, hvis du skal anskaffe dig vild rucola for første gang. Jeg har fundet frøene både hos internetbutikken Solsikken og hos Camilla Plum på Fuglebjerggaard.

Netkøb koster dyrt i forsendelse. Især hvis du kun skal have en enkelt eller to poser frø. Og der er ikke mange frø i sådan en pose, selv om den lover, at du finder mindst 5 frø i pakken… Men måske er det et engangskøb. Fremover er det let at være selvforsynende med frø.

Høst frøene selv
Høst frøene selv, hvis du vil spare penge. Kender du nogle, der allerede har vild rucola, så bed om et par blomsterstilke. Klip dem af på en tør dag og gør følgende:

• Lad frøene tørre, hvis de endnu er grønne.
• Hæng dem et tørt og køligt sted, indtil skulperne er lyse i farven.
• Pluk de tørre skulper af.
• Nulr dem over et medgørligt underlag.
• Frøene drysser ud.
• Opbevar frøene tørt og køligt

Opbevaring er bedst i en papirspose – eller i et kaffefilter. Så kan frøene stadig ånde. Er de endnu ikke helt tørre vil de blot tørre videre. Put endelig ikke frøene i en lufttæt beholder. Så risikerer du, at de rådner.

Læs mere om den smagfulde rucola her.

Share

2 thoughts on “Dyrk flerårig vild rucola

 1. Jeg fik fat i en to-årig, men desværre ikke en vild …
  Men tak for billede og anvisning ifht indsamling af frø, måtte lige Google om jeg havde fat i det rigtige ved at have tørret og indsamlet frøene af min Rucola. Kan ikke vente til næste sæson med at så den!

  Mvh ByBonden i Den Urbane Have

  • Jeg håber, det vil lykkes dig at få fat i den vilde sort på et tidspunkt. Held og lykke med det til næste sæson.
   Venlige hilsner
   Anne-Mette

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>