Skimmel i drivhuset

Frodigheden i drivhuset var overvældende først på sommeren. Men skimmelsvampen flyttede ubemærket ind, og den var ved at tage livet af både tomater og agurker. Heldigvis fik vi reddet en del ved hård beskæring.

Skimmelsvampen breder sig hurtigt via svampesporer i drivhuset

Begrænsningens kunst
Drivhuset skulle udnyttes til sidste ledige kvadratcentimeter. Min iver efter lækre solmodnede tomater og sprøde agurker var stor i det spæde forår. Så stor, at jeg glemte at begrænse mig. Det fik næsten fatale følger, for efter sommerferien var flere planter angrebet af grå og kedelig skimmel.

Beplantningen stod tæt. Alt for tæt. Gængse anvisninger om maksimalt 2 planter pr. plantesæk var fulgt, men efter en varm forsommer var urskoven næsten uigennemtrængelig.

Planterne i drivhuset har brug for både sol, varme og luft. Tidligt på sæsonen er sol og varme det vigtigste, og senere er det udluftning og luftcirkulation, der er afgørende for planternes trivsel.

Hård beskæring

En hård beskæring gav luft omkring planterne.


Tomater og agurker manglede luft. Al den grønne vækstmasse blokerede for luftcirkulationen, og det fremmer skimmelvæksten. Svampesporerne breder sig lynhurtigt, og uden aktiv handling går alle planterne til.

Hård beskæring var derfor vejen frem. Omkring ¾ af stænglerne blev klippet af og fjernet. Alle angrebne områder skulle af i håbet om at redde lidt af høsten. Det så voldsomt ud, og det ærgrede mig.

Missionen lykkedes dog. Tomaterne rødmer, og agurkerne vokser videre. Krydderurterne stod ikke til at redde. Planterne skal fremover holdes under tæt opsyn. Uden den hårde beskæring havde jeg næppe kunnet nyde de røde tomater nu, men formentlig kassere alle planter i stedet.

 

 

 

 

Share

3 thoughts on “Skimmel i drivhuset

 1. Pingback: Dagens høst i drivhuset | Mit haveliv

 2. Hej med dig!
  V har haft samme problem med massivt angreb af skimmelsvamp i vores helt nye drivhus. Vi er nybegyndere udi drivhus arbejde og kan nu forstå, at vi har proppet ALT for meget ind i huset…. Men ved du, om det kræver særlig grundig rengøring inden næste sæson? Jeg tænker, at svampen støvede rigtig meget, da vi forsøgte at beskære os ud af problemet – og støvet var vel i virkeligheden svampesporer, som jeg nu er bange for vil overleve til næste sæson.
  Mange grønne hilsener
  Anne

 3. Hej Anne
  Ja, man bliver let fristet til at fylde drivhuset alt for meget op med planter i foråret, og når så det hele vokser godt til, så står vi pludselig med nye udfordringer som fx skimmel.
  Generelt betyder en god hygiejne meget i drivhuset. Sørger du løbende for at holde det rent, skåner du planterne for at blive udsat for flere smittekilder. Min egen erfaring er dog, at jeg er tilbøjelig til at sløse lidt med den løbende renholdelse, når sæsonen er godt i gang. Og det hævner sig jo senere.

  Det er dog altid en rigtig god idé at vaske drivhuset ned, når sæsonen går på hæld, og du alligevel rydder drivhuset for vinteren. Det har jeg trods alt fået gjort hvert år. En god og grundig vask med vand og brun sæbe, hvor du kommer godt ind i alle hjørner og kanter med en børste kan klart anbefales. Så fjerner du nemlig risikoen for overvintrende smittekim, skadedyr o.lign. Og når foråret atter melder sin ankomst, så er både du og drivhuset klar til en ny sæson. :-)

  Rigtig god fornøjelse med jeres drivhus – og god arbejdslyst derude.

  Bedste hilsner Anne-Mette

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>